Pediatrics Clinic and Research Building

Completed September 2004
Published 10-4-2005
  • Lab Interior

    The open laboratories are designed to be flexible, allowing for multiple configurations and plenty of room for growth. Each laboratory includes a series of ample windows which frame verdant campus views. Private offices and workstations for researchers are co-located next to the labs and include natural light and generously scaled windows. Photo courtesy of The S/L/A/M Collaborative, ©Woodruff-Brown Photography.

    Photo courtesy of The S/L/A/M Collaborative, ©Woodruff-Brown Photography.

  • Entry Lobby Area

    Play steps between waiting rooms provide a recreation area for smaller children, and allow access to a bay window framing a view of the outdoor greenspace beyond. The design includes abstract references to objects of childhood wonder, producing a feeling of timeless playfulness and offering multiple interpretations so that the space relates to toddlers as well as teenagers. Photo courtesy of The S/L/A/M Collaborative, ©Woodruff-Brown Photography.

    Photo courtesy of The S/L/A/M Collaborative, ©Woodruff-Brown Photography.

The new 155,000-gsf, $39-million Pediatrics Center on the campus of Emory University co-locates clinical and laboratory/research functions in a single facility, directly adjacent to Children's Healthcare of Atlanta's Egleston Hospital. This adjacency and the resulting collaboration will now allow the University to attract the best and brightest staff and faculty to its renowned pediatrics department. The access to shared facilities and faculty between research, clinical trials, treatment, and patient care functions will have a profound impact on the lives of patients.

The new facility replaces several smaller, outmoded buildings, making way for the expansion of the adjacent children's hospital and providing research and office space for pediatrics faculty members who previously were scattered in temporary buildings and facilities across campus. The design reflects the stature of the University's pediatrics program and was programmed, planned, designed, and constructed on a highly accelerated schedule of 20 months.

The building includes space for more than 140 researchers and clinicians in 16 subspecialties, including ear, nose, and throat; neurosurgery; cardiology; pulmonology; neurology; nephrology; endocrinology; dermatology; genetics; neonatology, and others. The first floor is dedicated to clinical uses, containing 31 exam rooms, configured in pods of four, with three separate waiting rooms off the entry lobby. In order to downplay an institutional feeling, waiting rooms are subdivided into three zones by aquarium walls, and are designed to appeal to toddlers as well as teenagers.

The second floor is devoted to administrative offices for the clinic and research labs. The third, fourth, and fifth floors house modular biomedical research labs. Flooded with natural light, the modular laboratory interiors allow for multiple layouts and future growth. The open lab equipment includes a large walk-in refrigerator and an 8-foot chemical fume hood with the capacity to connect a second fume hood in each open lab module. Tissue culture rooms provide space for user-supplied equipment including microscopes, tables, incubators, and biosafety cabinets.

Lab technicians have access to a continuous, seating-height work surface with additional standing-height counter space for equipment. Modular furniture can be moved as technicians and assignments change. Private offices and workstations for the researchers are located next to the labs.

Collaboration areas are located at the entrance of each lab. These spaces, containing white boards, moveable furniture, data access, and power ports, encourage open discussion among the researchers. Break areas and conference rooms are located on each floor.

The ground floor houses a small-animal facility with a variety of holding areas and procedure rooms to accommodate most research requirements. Equipment includes stainless steel counters, shelves, and sinks; a necropsy table; a bulk sterilizer; a rack washer; and a cage washer.

LEED™ Green Building efforts include water efficient landscaping with a 50 percent reduction in the use of potable water, a 20 percent reduction in overall building water consumption, reduced site disturbance, the use of 20 percent recycled content in building materials, and the use of low-emitting materials, adhesives, and sealants. Energy efficient systems include two highly efficient variable speed chillers, enthalpy energy recover wheels that optimize energy performance by 20 percent, variable volume air handling units, and recovery of condensate from cooling coils to supplement domestic water make-up at the cooling towers.

The building is expected to achieve LEED™ Silver certification.

Organizations
Williamson Associates
Consultant
Waveguide Consulting, Inc.
Consultant - Audio Visual
Elevator Advisors
Consultant - Elevator
Jake Halcomb, Group 6 Consulting
Consultant - LEED
Newcomb & Boyd
Engineer - MEP
Southern Civil Engineering
Engineer - Civil
KSI Structural Engineers
Engineer - Structural
Turner Construction
General Contractor
Armstrong World Industries
Supplier - Accoustical Ceiling Tile
Mortensen Woodwork
Supplier - Cabinetry
Bentley Carpets
Supplier - Carpet
KONE Inc.
Supplier - Elevators
Notifier Fire Systems
Supplier - Fire Protection
Forbo Industries
Supplier - Flooring
Steelcase Corporate Industries
Supplier - Furniture
Siemens Building Technologies
Supplier - HVAC
York International
Supplier - HVAC
Bruck Lighting Systems
Supplier - Lighting
Mortensen Woodwork
Supplier - Millwork
Duron Paints
Supplier - Paint
SantaFe Tile Corp.
Supplier - Roofing