Corporate Headquarters

Published 2-1-2007
  • Stairway

    Photo courtesy of Flad & Associates, copyright Hedrich Blessing, Steve Hall photographer

  • Reception Area

    Photo courtesy of Flad & Associates, copyright Hedrich Blessing, Steve Hall photographer

  • Lounge

    Photo courtesy of Flad & Associates, copyright Hedrich Blessing, Steve Hall photographer

  • Entrance

    Photo courtesy of Flad & Associates, copyright Hedrich Blessing, Steve Hall photographer

Located on the site of the original 1959 facility, ACT's new 170,000-sf corporate headquarters reflects the organization's growth as the nation's largest developer and administrator of educational and career assessments. The objectives of the design were to promote interaction between groups and departments, and to enhance employees' work experience.

The project includes a stand-alone, two-story office building, with adjacent amenities building to house meeting rooms for up to 150, training rooms, a 300-seat cafeteria for the campus, plus parking for up to 400 vehicles.

The design is an open plan concept that uses quality materials to reinforce local context and natural site relationships. Interior architecture and material finish elements enhance the aesthetic quality of the office areas. The use of brick, stone, metal, and glass connect the interior to the exterior. The transparency of the building creates an interior flooded with natural light and enhances the interior and exterior space for workstation views.

The conference and meeting center was designed to accommodate staff and large group meetings. Meeting rooms for smaller groups are located adjacent to workspaces in the office portion of the headquarters facility. The meeting center includes three modular-sized rooms that can be subdivided into smaller meeting rooms.

A vaulted canopy ceiling in the cafeteria reflects the exterior building design. Scale is brought to the space by providing more intimate seating groups beneath lower metal planes adjacent to the curtainwall. The campus landscape is integrated into the cafeteria via connection through glazing on three sides of the space, as well as finish floor patterns that use stone from the exterior paving as banding with the structural columns. The enclosure of the cafeteria servery uses fixed and sliding glass panels to open and close when in use, acting as a piece of three-dimensional art.

ACT's corporate headquarters was awarded the 2005 ASLA Wisconsin Chapter Excellence Award, the 2004 AIA Wisconsin Merit Award, and first place in the 2004 IIDA Wisconsin Design Award.

Organizations
Architect
Stewart Design Associates Inc.
Consultant - Food
Flad Structural Engineers
Engineer - Structural