High-Throughput Screening Lab

Bayer Corporation
Published 2-1-2007
  • Lab Interior

    Photo courtesy of Flad & Associates, copyright Hedrich Blessing, Christopher Barrett photographer

  • Lab Interior

    Photo courtesy of Flad & Associates, copyright Hedrich Blessing, Christopher Barrett photographer

Bayer wanted to renovate a small, 12,100-sf production facility to use as a high-throughput screening lab. The goals were to create a flexible laboratory, provide for fast occupancy, and construct the facility cost-effectively. Recognizing the dynamic nature of science, the client also sought a highly modifiable laboratory.

Early programming identified the need for more space than was available in the existing building. A new design offered a transparent separation between the laboratory and office environment, which helped to balance the existing conditions with a new concept of openness and accessibility.

On the exterior, sensitive use of a muted silver-gray metal panel indicates a high-tech lab, and the use of a red granite wall at the entry links it to the other lab buildings on the campus. The 2,700-sf glass-wall addition to the existing building provides natural light in the open lab. The interior laboratory design uses a curved transparent wall to organize elements within the facility. The wall, while physically separating the entry sequence and adjacent offices, spatially integrates these elements.

The focus of the high-throughput screening facility is an open robotics lab with 12-foot ceilings, offering ultimate flexibility and allowing users to reconfigure equipment as frequently as necessary. Overhead service drops, mobile tables, and instrument carts, and configuration of fixed equipment around outside walls also contribute to the exceptional adaptability of the laboratory.

Casework and furniture colors were chosen in light and dark grey throughout, with a contrasting maple accent used to warm the office environment.  An accent wall divides the lab and corridor from the office area. Lighting is used for both accent and function.

Bayer's high-throughput screening lab recieved R&D Magazine's 2002 Renovated Lab of the Year Award and Buildings Magazine's 2002 Modernization Award.

Project Data
Project Type: 
New Construction, Renovation
Completion Date: 
September, 2000
Location: 
West Haven, CT
Delivery Method: 
Design/Bid/Build
Project GSF: 
14,800
Building Descriptors: 
Cleanroom
Laboratory
Manufacturing
Pharmacology
Product Development
Production
Robotics
Organizations
Architect
Flad Structural Engineers
Engineer - Structural