Science and Mathematics Center

Bridgewater State University
Published 10-2-2013
  • Chemistry Teaching Lab

    Photo © Warren Jagger Photography

  • Research Lab

    Photo © Warren Jagger Photography

  • First Floor Plan

    Photo © Warren Jagger Photography

  • Second Floor Plan

    Courtesy of Payette

A 168,300-sf addition and 43,000-sf renovation to the Marshall Conant Science Center allows Bridgewater State University to consolidate biology, chemistry, earth science, geography, physics, math, and computer science departments under one roof to accommodate the 10-fold increase in full-time enrollment since the center was built in 1964. The project transforms an outdated building into a state-of-the-art science facility that revitalizes the heart of the main campus by improving the campus space outside the building and fundamentally changing the way science is studied within. Each of the three outstretched building wings provides access to the science center and encourages students to travel internally to multiple destinations, exposed to science along the way.

The new integrated and expanded facilities for teaching and research strengthen the University’s undergraduate science program by providing students with opportunities for experiential learning and undergraduate research. The programs are not layered by floor; instead, the disciplines are brought together with multiple departmental programs represented on each level. At the convergence of the three wings are informal, two-story, student resource spaces packed with amenities, fostering cross-disciplinary collaboration among students and faculty.

Science is displayed throughout the facility. The rooftop is a destination for outreach programs such as a community stargazer group whose telescopes share the green rooftops with solar hot water panels and the science weather station. The observatory, housing the main telescope, broadcasts real-time footage to flat-panel displays in each of the student resource spaces.

The multi-phased project demanded the removal of one wing of the original structure to form a new campus quadrangle shared by the campus center, library, and gymnasium. The plantings and groundscape continue through the ground floor of the atrium’s student spaces and extend into the Memorial Garden, engaging an outside classroom and new greenhouse, and integrating the science programs with their immediate environment.

Project Data
Project Type: 
Expansion, Renovation
Completion Date: 
August, 2012
Location: 
Bridgewater, MA
Delivery Method: 
Construction Management (CM)
Project GSF: 
211,300
Project Cost: 
$98,000,000USD
Construction Cost: 
$75,000,000USD
Building Descriptors: 
Astronomy
Biology
Chemistry
Ecology
Higher Education
Education: Biology
Education: Chemistry
Education: Computer Lab
Education: Physics
Environmental Science
Geology
Laboratory
Laboratory: Chemistry
Laboratory: Research
Laboratory: Teaching
Observatory
Research
Organizations
Payette
Architect
Vanderweil Engineers
MEP / FP
Lim Consultants
Structural Engineer
Nitsch Engineering
Civil Engineer
Barr & Barr, Inc.
Builder
IMRIS Inc.
Magnet Vendor
Johnson Controls Inc.
Building Controls & Access Systems
Delta Beckwith
Elevators
Hamilton Door & Cab, Inc.
Elevator Cabs
Tandus
Carpeting
The Mohawk Group/Bigelow
Carpeting
Haakon Industries
Air Handling Units
Mott Manufacturing
Fume Hoods
Thermo Fisher Scientific
Biosafety Cabinets
CiF Lab Solutions
Lab Casework
Wind Tunnel Testing and Consulting