Bertelsmeyer Hall

Missouri University of Science and Technology
Published 3-4-2015
  • Biochemical Engineering Teaching Laboratory

    Photo © P-Tn.com, courtesy of The Clark Enersen Partners

  • Industrial Process Research Laboratory High Bay

    Photo © P-Tn.com, courtesy of The Clark Enersen Partners

  • Graduate Student Shared Office Space with View of Wet Lab

    Photo © P-Tn.com, courtesy of The Clark Enersen Partners

  • Radioisotopes and Advanced Measurement Laboratory

    Photo © P-Tn.com, courtesy of The Clark Enersen Partners

  • Lower Level Floor Plan

    Courtesy of The Clark Enersen Partners

  • High Bays

    Courtesy of The Clark Enersen Partners

The new three-story Bertelsmeyer Hall, home of the Department of Chemical and Biochemical Engineering at Missouri University of Science and Technology, contains wet and dry research labs, classrooms, 19 faculty offices, lecture halls, and highly specialized labs and high bay spaces. Sixty percent of the building’s net square footage is dedicated to research space, and 40 percent to teaching spaces and offices.

Research laboratories, lecture halls, and space for mechanical and electrical equipment are housed on the lower level. The first floor is dedicated to research and teaching laboratories, lecture halls, offices, and student gathering spaces. The second floor contains research laboratories and office space, and the penthouse houses a laboratory and provides space for a future laboratory and additional mechanical equipment. The open, modular lab format is divided into three large sections per floor. There is a 150-seat auditorium with a graded floor, and a flat-floor classroom with a capacity of 188, with retractable walls that can split the room into smaller spaces if needed. The building also houses a regional pumping station for the campus geothermal loop.

The classrooms and offices are segregated from the labs, allowing for a completely different structural system in each wing: The north lab wing is constructed of cast-in-place concrete, and the classroom/office wing is steel deck and cast floors. This helps to accommodate the infrastructure needed for the highly specialized research that goes on there.

The facility contains two 32-foot high bay spaces, one accessible from the third floor, the other from the penthouse. A third, a radioisotope high bay lab, is housed in the basement for a researcher who models nuclear reactors. In his previous lab, he sheathed the reactor columns in a quarter inch of lead sandwiched between aluminum. In Bertelsmeyer Hall, a 9-foot-deep pit was dug beneath the basement to contain the columns. A special drainage loop surrounds the pit for storm and groundwater, and a secondary pit without a sump is located in the space.

Another researcher is studying biofuels, for which the University constructed a class one, division two space for flammable hazards, such as explosions. An intentionally weaker wall on the north side of the lab would give way in the event of an explosion, protecting the rest of the structure from the impact.

 

 

Project Data
Project Type: 
New Construction
Completion Date: 
August, 2014
Location: 
Rolla, MO
Delivery Method: 
Design/Bid/Build
Project GSF: 
68,500
Project NSF: 
40,000
Construction Cost: 
$22,300,000USD
Building Descriptors: 
Auditorium
Higher Education
Education: Classroom
Education: Faculty Office
Education: Lecture Or Seminar Hall
Engineering
Laboratory
Laboratory: Dry And Wet
Laboratory: Research
Laboratory: Teaching
Research
Organizations
The Clark Enersen Partners
Architect
Bales Construction Company
Builder
SK Design Group
Civil Engineer
Trane Company
Air Handling
Otis Elevator Company
Elevators
Johnson Controls Inc.
Building Controls
Laboratory Controls
MOTT Lab
Laboratory Casework
Hirsch Electronics
Building Access/Security