Center for Arts + Design

Colby-Sawyer College
  • Black Box Theater

    Photo by Alain Jaramillo

  • Ceramics Studio

    Photo by Alain Jaramillo

  • Painting Studio

    Photo by Alain Jaramillo

  • Graphic Design Studio

    Photo by Alain Jaramillo

  • Art Gallery

    Photo by Alain Jaramillo

  • Lobby Gallery

    Photo by Alain Jaramillo

Colby-Sawyer College’s new Center for Arts + Design provides 24/7 access to safe, well-ventilated studio and support space for ceramics, sculpture, graphic design, photography, drawing, printmaking, painting, and sculpture; a black box theater; a fine art gallery with views of Mount Kearsarge; an outdoor sculpture garden; and offices for faculty. The Bill and Sonja Davidow '56 Fine Art Gallery offers a range of national and international museum-quality exhibitions in a variety of media, as well as expanded opportunities for students and professional artists.

The 90-seat John and Heidi Niblack Black Box Theater, the primary performance space, provides flexible staging, alternate lighting configurations, and greater intimacy between audience and performers.

A clear circulation spine allows for direct access to the various studios, which in turn share an outdoor arts yard where exterior kilns are located, enabling larger sculptures to be constructed, as well as welding and painting by students. Collaboration spaces line the corridor, and each studio is defined by its own primary color. Core support spaces are situated between each of the studios. The studios are meant to remain open, so people can observe and be inspired by the work that goes on there.

The building’s red exterior and pitched metal roof, outfitted with south-facing solar panels, emulate a traditional New England barn. It incorporates reclaimed historic white pine floorboards in deference to the old farmstead. The rest of the building remains largely “unfinished” by design, with polished concrete floors, and exposed steel, ductwork, and wiring with no ceilings.

The single-story facility, part of a developing academic quad in the southeast portion of campus, has the potential to become an arts hub for New London and surrounding communities. The building is designed to accept a future phase, housing more art studios and performance spaces.

Project Data
Project Type: 
New Construction
Completion Date: 
October, 2017
Location: 
New London, NH
Delivery Method: 
General Contractor (GC)
Project GSF: 
15,000
Construction Cost: 
$7,000,000USD
Building Descriptors: 
Cultural Center
Education: Performing Arts
Education: Theater
Performing Arts
Theater
Organizations
The S/L/A/M Collaborative
Architect
North Branch Construction
General Contractor
Apex Lighting Solutions
Lighting Specialist
Horizons Engineering
Civil Engineers
The S/L/A/M Collaborative
Structural Engineer
The S/L/A/M Collaborative
Landscape Architect
Honeywell Controls
Building Controls
Strand Lighting
Theater Lighting and Controls
Wenger Corporation
Theater Seating
Bailey Pottery Equipment Corporation
Ceramic Studio Kilns