Welch Hall Renovation

University of Texas at Austin
  • Collaboration Space

    Rendering courtesy of Payette

  • Collaboration Zone

    Photo courtesy of STG Design

  • Active Learning Classroom

    Photo courtesy of Payette

  • Original Concourse

    Before the renovation, the concourse was dark and uninviting.

    Photo courtesy of Payette

  • Renovated Concourse

    After the renovation, the concourse is lighter and airier. It is shown here without furniture, the installation of which has been delayed because of the pandemic.

    Photo courtesy of STG Design

  • Casual Seating

    The concourse will be filled with casual seating areas where students can meet and study. New flooring is lighter than the old brick, and windows open up the south end to the east mall.

    Rendering courtesy of Payette

  • Concourse Café

    Rendering courtesy of Payette

  • Old Lab Hallway

    Before the renovation opened up the lab floorplate, dark hallways led to a series of cellular labs.

    Photo courtesy of Payette

  • Lab Transformation

    Labs were transformed from small, dark, walled spaces (left) to an open, flexible floorplate with natural lighting.

    Photos courtesy of Payette

  • Lab module

    Courtesy of Payette

  • Write-up Space

    Write-up space is now located outside the lab.

    Photo courtesy of STG Design

  • Expanded Glazing

    A large curtainwall was installed at the end of the write-up zone to bring natural light into the lab.

    Photo courtesy of STG Design

The newly renovated Robert A. Welch Hall lays the groundwork to transform the way science is taught and done at the University of Texas, Austin, to move from siloed departments to transdisciplinary research that focuses on emerging fields that occur at the interfaces of traditional core science departments. While the sciences had been almost entirely housed in separate single-department buildings, the College of Natural Science’s master plan calls for more program-based facilities. The renovation infuses the building with light and increases its research capacity by 30 percent.

Welch Hall is a conglomeration of four buildings: two wings built in 1929, which were renovated in 2015; a 1961 wing; and a 1978 wing. This project entails the renovation of the five-story, 250,000-sf 1978 wing into a low-fume-hood-dense chemistry hub of classrooms and research labs.

The project was identified as the highest priority in a plan to revitalize the central core of the campus, home to the College of Natural Sciences. It is one of the largest colleges of natural sciences in the country, with 1,200 staff, 700 faculty, 11,000 undergraduates, and 1,300 graduate students occupying 1.2 million sf in 15 buildings.

More than 10,000 undergraduates pass through the grand concourse of Welch Hall every day. Previously, it was a dark and uninviting space, with very little natural light, very few windows, and dark brick floors. The hallways leading to the labs were dark and dingy. The concourse has been transformed into a campus destination that serves as a student commons, with diverse amenities that include study areas, collaborative space, social space, a café, and space for teaching assistants.

The building contained many steeply-tiered general-purpose lecture halls with capacities of 300-500 students. Some of them were refurbished with new HVAC and lighting, while others were transformed into collaborative tiered classrooms and flat-floor active learning classrooms. The active learning classrooms are provided with glass marker boards, projectors, and screens on walls, allowing for significant flexibility in use and layout. While the classroom seating capacity overall decreased from 1,805 to 1,451, the new classroom spaces better support the experiential learning pedagogy that is a hallmark of the College of Natural Sciences.

The research labs, located on the top three floors, originally consisted of cellular labs, many of which were unchanged since 1978. The floor plate was opened up to make the space more flexible, with lab suites containing write-up zones separated from the labs by sliding glass doors. The lab spaces could be densified—enough for 54 additional research positions—in part because additional informal collaborative spaces were pulled outside the security zone of the lab suites. Natural light from floor-to-ceiling windows fills the floor plate, while existing elevator shafts and stairs break up the space.

Less visible though equally important were the upgrades to the building’s MEP systems, which were undersized and at the end of their useful life. Lab exhaust fed into six vertical shafts to exhaust fans on the roof installed in 1997. Supply air was drawn from two air handling units in the basement. A third unit in the basement served the first two floors, which contain the classrooms. A greenhouse on the roof was moved to an adjacent building to make room to expand the mechanical system from above, and new AHUs were installed in the basement, so that it feeds both from above and below, using the existing shafts.

 

Project Data
Project Type: 
Renovation
Completion Date: 
August, 2020
Location: 
Austin, TX
Delivery Method: 
CM at Risk
Project GSF: 
250,000
Construction Cost: 
$89,000,000USD
Building Descriptors: 
Education: Biology
Education: Chemistry
Education: Classroom
Education: Lecture Or Seminar Hall
Education: Life Sciences
Environmental Science
Laboratory
Laboratory: Teaching
Laboratory: Wet
Life Sciences
Organizations
Architect
Payette
Associate Architect
STG Design
Construction Manager
The Beck Group
MEP Engineer
Shah Smith & Associates
Civil Engineer
Garza EMC
Structural Engineer
Datum Gojer Engineers
Landscape Architect
Ten Eyck Landscape Architects
Audio/Visual
Datacom Design Group
Code Consultant / FP Engineer
Jensen Hughes
Hazardous Materials
Lonestar Environmental Services
Lighting Design
Lam Partners Inc.
Wind Engineering
CPP, Inc.
Published 10-27-2021